Næstved: Mulighedernes mekka i Maglemølle

Haves: En unik industrihistorie. Rustikt spændende byggeri og utrolig mange m2, der kan bruges til oplevelser. Stedet er Maglemølle, tæt på Næstveds centrum. Det skal vi udvikle.

Da papirfabrikken lukkede, fik Maglemølle Erhvervspark dygtigt omdannet området til et mekka for mindre virksomheder. Men, der anes en udløbsdato i horisonten: Bygningerne slides. Indenfor de kommende år skal der investeres millionbeløb i vedligehold. Det er tid til plan 2.0 for Maglemølle.

Vi skal bruge den udfordring til at skabe en helt ny bydel. Det gjorde kommunen på kasernen da Gardehusarregimentet blev tvunget til Slagelse og kasernens 46.000 etagemeter i det hidtil ”lukkede land” er omskabt til en bydel med boliger, uddannelsesinstitutioner og erhverv.

Det samme kan ske på Maglemølle, bare med andre ingredienser. Boliger er ikke en mulighed, da loven forhindrer permanent bolig og erhverv sammen. Men, der er rigeligt andre formål. De store haller er som skabt til kulturaktiviteter og hvorfor ikke omdanne kraftcentralen til kontorer som en historisk pendant til Max Bank nye højhus ved den tidligere fattiggård.

Arkitekturen lægger op til oplevelser. De røde bygninger er fine eksempler på dansk industribyggeri og blander store ”klodser” med åbne pladser, løbegårde og små bygninger. Nye indtryk venter om hvert hjørne.

Gør som i Ruhr

I Ruhr-området i Tyskland har man stor erfaring med omdannelse af store industrianlæg.

Blandt de mere spøjse indslag er et pariserhjul, skåret ned gennem et gammelt tjærekogeri. Men hvad med en restaurant i kedelhallen, et badebassin for børnene eller et område for musik under åben himmel. Det behøver ikke være dyrt, men nyt og gammelt blandes, stort og småt ved siden af hinanden. Det giver oplevelser og gør området spændende.

Selv det rustikke forfald giver besøgende, når man bare lader naturen overtage igen, som i Landschaftspark Duisburg hvor områdets ”signatur” som industriområde roligt og sikkert bliver overtaget af naturen. Der er fyldt grus mellem de gamle jernbanespor som på den måde fungerer som stier i området.

Mulighederne på Maglemølle er mange: Kultur, iværksætteri, kontorer, musik, kunst og oplevelser. At udvikle de 90.000 m2 er en fælles opgave for kommune, havn og Erhvervspark.

Det er i modgangstider man skal forberede sig på opsvinget. Lige nu er alt sat på pause, men det vil igen blive attraktivt at investere. Måske først i 2011 måske først i 2013, men med en masterplan for Maglemølle der giver plads til erhverv, kultur og bymiljø er vi godt klædt på vej når investorerne vender tilbage.

Tags: , , ,

Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *