Næstved: Arkitekturpolitik skal gøre færdig

God arkitektur skaber glæde, vil jeg påstå. Ikke at det nødvendigvis er god smag for den enkelte, for det er svært at gøre op, hvad der er god smag, for smag er jo også en personlig ting. Nogle holder af kakkelborde, andre ikke og sådan er det også med arkitektur.

Men, der forhindrer ikke at god arkitektur er noget, hvor der er tænkt over tingene og hvor man ikke bare har brugt de billigste materialer og en kopi af en gammel tegning man tilfældigvis havde liggende. God arkitektur er nemlig at tænke over tingene, f.eks. forholde sig til det sted, hvor bygningen skal placeres, til størrelse, til materialer og til funktion.

Et par eksempler på, hvor det er gået helt galt er den ny Kiwi-butik i Ringstedgade.  På trods af at man har valgt mursten på facaden er det tydeligt et byggeri der er klasket op på hurtigst mulig tid til billigst mulige penge, uden hensyn til området. Et andet eksempel er “Stoppestedet” på Banegårdspladsen som,  trods af at den er bygget i år 2011, ligner en mellemting mellem en pølsevogn og et omklædningsrum til en 70’er idrætshal. Forretningsmæssigt er den heller ikke blevet den store succes, måske netop på grund af arkitekturen.

Et eksempel på arkitektur der er lykkedes er Digtervejsskolen eller f.eks. den ny kursusbygning ved Hotel Kirstine.

God arkitektur skaber glæde og godt bymiljø. Dårlig arkitektur skaber mismod og suger energien ud af mennesket. En by, hvor man føler sig godt tilpas er også en by, hvor der er tænkt over arkitekturen, hvor bygninger og pladser er af kvalitet. Det er en by, hvor man har lyst at bo og leve.

Derfor er det vigtigt at kommunen har en arkitekturpolitik. Vi skal turde kræve kvalitet af bygherrer og at man tænker tingene igennem, både hos bygherren, men også hos politikerne. Vi skal ikke altid lade os skræmme af kravet om “udvikling” for enhver pris, hvis prisen er triste bygninger vi skal se på de næste 50 år.

De steder folk gerne vil bo er jo ikke den billige betonslum, men de pæne kvarterer. Der vi se tager  ferie for at se er jo ikke industrilignende bygninger, men de steder, hvor der er miljø og rart at være. Sådan er det naturligvis også her.

Vi skal kræve kvalitet og derfor skal Næstved kommune gå foran med en arkitekturpolitik. Den skal fremlægges nu og ikke udskydes igen og igen fordi man har så travlt med alt muligt andet, bl.a. sekundabyggerier. Vi skal tage os tiden til at gøre arkitekturpolitikken færdig, det vil vise sig at være en god investering.

Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *