Næstved: Den lille skoles stille død

Med det forslag til skolestruktur, er der lagt op til “gør det selv”politik for forældrene, eller man burde måske sige: “luk selv skolen” politik.
Byrådet vil ikke lukke skoler. Det har borgmesteren lovet. Man kan gisne om grunde. Måske fordi flere byrådsmedlemmer hver i sær, føler stærkt for den lokale skole. Det er jo naturligt nok. Måske fordi der kun er godt 2 år til næste byrådsvalg.
På den anden side, vil man heller ikke rigtigt give skolerne flere penge. Selvom det kun er ca. 7 mio. kr. det drejer sig om – i realiteten et forsvindende lille beløb i det store kommunale budget.
Konsekvensen af dette vankelmod har forvaltningen så taget, ved at lave et forslag om områdeledelse. 17 skoler skal nu ind i 6 distrikter med fælles ledelse, fælles økonomi og fælles skoledistrikt.
Det lyder uskyldigt, ja nærmest praktisk, for så kan man spare penge på ledelse og hvem vil ikke gerne det.
I virkeligheden er forslaget en ulv forklædt som får. Min forudsigelse er, at på sigt vil de små skoler vil lide og gå mod en stille lukning.
Når Hyllinge, Karrebæk, Grønbro, Fuglebjerg og Ll. Næstved lægges sammen, hvilke skoler vil så vinde ved det? De små skoler – eller vil forældrene måske tage børnene med på den store skole, når man nu alligevel kører på arbejde i Næstved?
Og, gad vist om forældre på skolen i Holme Olstrup i længden vil bruge denne skole,  når barnet alligevel skal på Kalbyris senere? Eller mon den fælles ledelse på Sydby, Sjølund, Skt. Jørgen og Rønnebæk i længden vil finde penge til den lille Rønnebæk skole? Man tvivler.
Den usagte forventning i forslaget er, at forældrene stille og roligt vil sive fra de små skoler, så klasserne bliver mindre og uøkonomiske. Derefter vil den ny områdebestyrelse foreslå de små skoler lukket. Til sidst kan den ansvarlige udvalgsformand hændervridende forklare, at det er jo forældrene som har foreslået den lille skole lukket.
Nu kommer forslaget sikkert i høring og vi må se, hvad forældrene siger.
Men, byrådet kan stadig vælge flere løsninger:
Enten at give skolerne flere penge. Når alt kommer til at, er det 7 mio. kr. man vil spare jo mindre end det, som byrådet f.eks. vil afsætte til “råderumspulje” i næste års budget.
Man kunne også lukke nogle matrikler. F.eks. det forslag som forvaltningen stillede sidste år i august at lukke Holme Olstrup og afdelingen på Parkvej.
Eller, man kan naturligvis vælge “gør det selv” løsningen med områdeledelse, hvor min forudsigelse er, at i længden vil de små skoler vil lide, de store vinde og landområderne tabe.

 

Tags: ,

Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *