Næstved skolestruktur ikke god nok

Det var ikke godt nok, det som byrådet vedtog i december 2015. Man overhørte forældrene, flyttede 7-9 klasse fra velfungerende skoler og indførte mega-skoledistrikter. Uden at løse problemerne. Der er nemlig stadig for mange m2 til for få børn. Nu har skolerne så fået nye navne, som om det løser nogen af problemerne.

For mig er venstrepolitik på skoleområdet nærhed og faglighed. Derfor er jeg (ligesom i 2010) ikke glad for skolelukninger. Når jeg så alligevel valgte at foreslå Karrebæk, Holme-Olstrup og Sjølund lukket, er det for at være ærlig: Der er for mange m2 i forhold til antal skoleelever. Det løses kun ved at lukke skoler. Ikke ved at rykke tusindvis af elever rundt mellem matrikler og give familierne ekstra bøvl og eleverne længere til skole.

I USA har man et udtryk, som lyder: Hvis det ikke er i stykker, så lad være at reparere på det! Ser man på f.eks. Herlufmagle, Lundebakke, Kildemark og Sct. Jørgens skoler, så er det velfungerende skoler med 0 – 9 klasse. Hvorfor ændre på det? Hvorfor tvangsflytte 7-9 klasse over på andre skoler? Det gav heller ikke mening for mig.

Med den struktur som er vedtaget nu, er et sikkert: Der kommer skolelukninger om 2-3 år. Til den tid vil politikerne ”vaske hænder” og sige det er forældrenes krav. Jeg mener, man burde have taget ansvaret nu!

Venstrepolitik også at lytte til forældrene. Næsten 100% af svarene i høringsperiode var imod. Forældre ved flere skoler dannede aktive facebookgrupper imod kommunens forslag og ja, 15 ud af 17 skolebestyrelser støttede vores alternative forslag. Alle dybt skuffede over at Byrådet ikke lytter.  Det mener jeg man skal.  Kald det populisme, men det er grundlæggende ikke vores opgave føre politik imod borgerne, men sammen med borgerne.

Man skal ikke være hellig. Det kan være nødvendigt at træffe beslutninger folk er imod. Men, så skal der være helt bydende grunde til det og en besparelse på kun 7 – 11 mio. kr. er slet ikke i den kaliber. Det vil koste det samme beløb, hvis transporttiden til/fra skole med bus skal være bare nogenlunde rimelig, d.v.s. under en time hver vej.

Grundlæggende har Næstveds skoler to udfordringer:

Den ene er for mange m2 til antallet af elever. Det løses kun ved at lukke skoler.

Den anden er økonomisk. Medens borgmesteren straks lover flere penge til ældreplejen, så bliver folkeskole underprioriteret. Medens byrådet (også jeg, for det er fornuftigt) investerer i Arena Næstved og gerne vil bygge badeland, så spares der på den folkeskole som er helt fundamental kommunal service. Skolen er ikke alene for vores børns undervisning, men også for om folk vil flytte til Næstved.

Det hænger ikke sammen og gav mig grunden til at sige nej til kommunens strukturforslag.

Jeg håber at der efter næste byrådsvalg vil være stemning for at tage det op igen og i hvert fald flytte overbygningerne tilbage igen.

 

Vil du bakke mig op i det, så kan du melde dig ind i Venstre – eller VU hvis du er under 30 år – og være med at bestemme, hvem der skal være Venstres borgmesterkandidat. Det sker på et møde den 23. maj i Herlufsholmhallen og man skal være medlem mindst 7 dag før.

 

Meld dig ind her:  Venstre eller Venstres Ungdom (husk at marker, at du vil være medlem af Venstre).

Med venlig hilsen

Søren Revsbæk

 1. Hej Søren
  TAK fordi du er vedholdende, og tager emnet op IGEN igen! For det er nødvendigt, for at alle i kommunen bliver hørt og tilgodeset!
  Siden kommunesammenlægningen, har der været en tendens til, at det er Næstved by, der bliver tilgodeset! Især på skoleområdet, hvor vi ikke har oplevet andet end trusler om skolelukninger siden. I vores område (Gl. Lundebakkeskolen i Holme-Olstrup og Toksværd), har vi ikke hørt på andet de sidste 7-8 år. Er lydhør overfor faldende elevtal! Men det er da ligefør den seneste ændring i skolestrukturen har skabt STØRRE fald i elevtal ende den befolkningsmæssige fødselstals-fald!
  Hvilken betydning har det for os som skilsmissefamlie!
  Vi har delebørn, – hvor børnene bord en uger hver sted! Den ene af os bor i Mogenstrup skoledistrikt, den anden i Lundebakkeskoledistrikt. Det er muligt for børne det meste af året at fragte sig selv i skole i overskuelig tid p.t. Cykel til Toksværd 5-6 km og bus, tid???
  Efter sommerferien bliver de begge flyttet op til Fensmark, hvor der fra fars side er ca. 12 km til skole! Hvordan de kommer i skole fra Brandelev, hmmm. det ved jeg faktisk ikke, da fars arbejde er fra kl. 7.30 i kbh.
  Derudover går de til sport efter skole i Toksværd hallen! Det kan vist ikke lige lade sig gøre fremover! Nej, tak til sport!
  Så har vi riiiigtig glædet os til GULERODEN! De fantastiske valgfag, som der er blevet lokket med til overskole-børnene! Hurra! Tja, få af fagene ligger I SKOLETIDEN! Flere af dem udenfor skoletid (ups fodbold igen taber), og adskillige i Næstved, Glumsø og Fuglebjerg! Transport sørger forældrene for, hvis man vælger andre steder end skolen! Der er faktisk ikke ret meget at vælge imellem, hvis man ikke har de store muligheder for at fragte børnene til andre steder i kommunen! Selvforsvar i Glumsø kl. 16! Kan ikke nåes på egen hånd, og forældrene kan ikke nå at køre dem! OK, så tager vi da faget i Fuglebjerg, mandag aften kl. 19! øh! øh! øh!
  Jeg er IKKE imponeret!
  Hvad er alternativet??? Privatskole? Dem i Næstved er fyldt op eller udenfor økonomisk rækkevidde! Især når man lige har to forskellige adresser at køre ud fra, er der ikke mange muligheder.
  Det var lige et bjæf fra en forældre, som prøver at beholde ja-hatten på!

 2. Jeg kan VARMT anbefale Tybjerg Privatskole 👍

 3. Hvordan kan det være at byrådet, vedtager noget så ÅNDSSVAGT, som det her?
  Det kan godt være at amerikanerne har skoler, lige som det, vi er ved at lave nu.. Men hvor meget skal USA’s måde, at styre tingene på overtage Danmark? Vi ender med at blive overtaget af USA..
  Det er fint man skal sparer og sådan noget, men man ender med at stresse både lærere og ledere, og specielt lederne, da de skal køre mellem de skoler, der bliver “slået sammen”..
  Jeg, der er gammel elev på Sct. Jørgens, er skuffet og ked af, at den skole, som jeg og andre elever holder af, bliver delt op på den måde, man risikerer at klasser, der ellers kører godt og har det godt sammen bliver, splittet og kommer i en klasse, hvor alt bliver ødelagt… Selvom man splittes i 9.klasse, er det her langt fra det samme..
  Ydermere skal lærerene flyttes, fordi de fag, de er bedst til kun bliver aktuelt på de andre skoler, derved skal lærer også deles fra deres kollegaer, som de er blevet glade for, og har et godt samarbejde med..

  Jeg ønsker en bedre forklaring til borgerne, hvorfor dette sker og hvad de mener bliver godt ved at gøre dette.. jeg vil se nogle tal… sidste gang byrådet vedtog noget, der lignede dette, var det børnehaverne.. Hvor godt synes I selv dette gik?..

  Blot nogle synspunkter fra en ung borger..

 4. Næstveds skolestruktur styres af Næstved Byråd (trods alt ikke USA og Donald Trump), men jeg ved godt at mange forælde og elever synes at Byrådet lige så godt kunne have befundet sig på månen, da man besluttede det. Man lyttede ikke til forældre, ikke til elever og ikke til erfaringerne fra andre kommuner.

  Det var ikke en god proces og det var ikke en god beslutning!

  I øvrigt er jeg enig omkring områdeledelse på børnehaverne – det var vi 4 byrådsmedlemmer som stemte imod da det blev indført (Lars Hoppe Søe, Thor Temte, Jette Leth Buhl og jeg selv). Det virker som man at byrådsflertallet i denne valgperiode har haft hovedet så langt nede i regneark at man har glemt den virkelighed som beslutningerne påvirker.

Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *